utorak, 23. siječnja 2018.

DOBRI STARI SALENJACI: Provjerena receptura za omiljene zimske kolačiće

Salenjaci
Salenjake su prozvali i hrvatskim kroasanima s karakterom, jer oni to doista jesu. Rade se od domaćeg tijesta koje se puni domaćim pekmezom po želji, najčešće onim od šljiva ili marelica.
Sastojci:
Sastojci za premaz:
  • 350 g svinjskog sala
Sastojci za tijesto:
  • 1 kg glatkog brašna
  • 2 žlice svinjskog sala

  • 3 žumanjka
  • 3 žlice šećera
  • 500 ml mineralne vode
Dodatno:
  • Pekmez po želji
  • 1 cijelo jaje
Priprema:

Svinjsko salo je potrebno očistiti od žilica. To možete napraviti na dva načina, jedan je da uz pomoć noža sastružete salo sa žilica ili da salo skupa sa žilicama sameljete u mašini za meso. Žilice će ostati unutar mašine, a čisto salo će izaći van. Ukoliko odaberete ovaj način, ako vam se desi da salo počne slabije prolaziti van, samo rastavite mašinu, maknite žilice koje su se nakupile unutar mašine, sastavite i nastavite mljeti dalje.

Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto, neka bude glatko i elastično kao na fotografijama. Stol pobrašnite, tijesto razvaljajte na debljinu 0.5 cm u kvadrat ili pravokutnik, oblik nije toliko bitan, bitno je samo da imate prave kuteve radi preklapanja. Tijesto premažite salom koristeći svoje ruke. Preklopite lijevu stranu prema sredini, pa desnu stranu prema sredini, neka se tijesta na sredini međusobno ne preklapaju, već samo dodiruju. Zatim donju stranu prema sredini, pa gornju stranu prema sredini. Preklopljeno tijesto pokrijte krpom i ostavite ga da odmara 15 minuta. Nakon 15 minuta ponovno pobrašnite stol oko tijesta, opet razvaljajte tijesto na tanko, ali ga sada preklapajte suprotno od prvog puta, sada donju stranu prema sredini, pa gornju stranu prema sredini, pa lijevu stranu prema sredini, pa desnu stranu prema sredini. Pokrijte tijesto krpom i opet ga ostavite 15 minuta da odmara. Treći put ponovite sve isto, pobrašnite stol, razvaljajte, preklopite kao prvi put. Ostavite da odmara 15 minuta. Pećnicu upalite na 220C i ostavite ju da grije. Tepsiju obložite papirom za pečenje. Četvrti put ponovno pobrašnite stol, ovog puta tijesto razvaljajte na debljinu od 1 cm. Razvaljano tijesto narežite na kvadrate ili pravokutnike dimenzija kojih želite, na svaki stavite žličicu pekmeza po želji, preklopite ih, naslažite ih u tepsiju pritom ostavljajući samo malo mjesta između svakog. Oni se dižu u zrak, ne u širinu, pa se nebojte da će se zaljepiti tijekom pečenja. Razmutite jedno jaje, pa uz pomoć kista premažite salenjake samo po vrhu, ne i sa strane, kako bi vam se mogli lijepo listati. Pecite ih u zagrijanoj pećnici dok ne porumene - 20 minuta.
Po želji ih pospite šećerom u prahu.

Napomena:
Ukoliko nemate sala, možete koristiti margarin. Salenjake možete oblikovati po svojoj želji.
Izvor:  http://domacica.com.hr/salenjaci-bez-kvasca/

0 komentari:

Objavi komentar